Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Prezimni evkaliptus

Prezimni evkaliptus (Eucalypthus gunnii)

        Evkaliptus je dekorativen, prijetno diši in odganja insekte 

Opis

Prezimni evkaliptus je zimzeleno drevo, ki izvira iz Tasmanije. Raste zelo hitro in doseže višino tudi do 30m. Z rezjo lahko  vzdržujemo manjše drevo. V mladosti ima voskaste okrogle liste, ki so čudovito modro obarvani. S starostjo listi postanejo podolgovati in temno zeleni. Listi tudi zelo lepo dišijo (podobno mentolu).

Vzgoja

Ta vrsta evkaliptusa je ena najodpornejših na nizke temperature. Zdrži do -15°C, nekaj časa prenese tudi temperaturo -20°C. Rad ima sončno mesto in odcedno zemljo. Dobro raste tudi na revnih tleh. Za rast ne potrebuje veliko hranil, saj preveč gnojenja povzroči razpotegnjeno rast (poleganje rastline). Rastlino lahko gojimo v loncu in jo pozimi premaknemo v zavarovane prostore (podobno kot oleander). Če ga sadimo na prosto ga moramo čez zimo zelo dobro zaščititi.

Uporaba

Evkaliptusove liste v tradicionalni medicini že dolgo uporabljajo aborigini. Listi vsebujejo eterično olje, ki deluje antiseptično. Uporablja se proti lajšanju kašlja, prehlada. Olje se uporablja tudi za hitrejše celjenje ran in proti kožnim infekcijam. Eterično olje evkaliptusa uporabljamo tudi za inhaliranje pri čiščenju nosnih poti in za grgranje pri vnetem grlu. Pri uporabi eteričnega olja moramo biti previdni, saj je v prevelikih odmerkih lahko zdravju škodljivo. Les evkaliptusa izloča tudi sirup, podoben javorjevemu, ki ga uporabljajo v živilski industriji.

Evkaliptus ima izjemno dekorativno vrednost  (uporaba pri izdelavi šopkov), poleg tega pa hlapljiva eterična olja iz rastline delujejo odbijajoče na insekte (velja tako za prezimni kot za citronski evkaliptus). Evkaliptus je s svojim svežim vonjem idealna obogatitev vašega kotička za počivanje.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

slika: internet, tekst: L.K.©


Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna