Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Kanadska šmarna hrušica

Kanadska šmarna hrušica (Amelanchier canadensis in A.alnifolia)

     Plodovi kanadske šmarne hrušice in njeno čudovito jesensko obarvano listje

Artikel
21
KANADSKA ŠMARNA HRUŠICA
Cena
5.00 EUR
Količina

Artikel
56
KAN.ŠMAR.HRUŠICA-GRM 2m,puljena
Cena
38.00 EUR
Količina

Artikel
64
HRUSICA THIESSEN
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
65
HRUSICA MARTIN
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
66
HRUSICA SLEYT
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
67
HRUSICA HONEYWOOD
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
68
HRUSICA KRASNOJARSKAJA
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
69
HRUSICA SMOKEY
Cena
7.00 EUR
Količina

Artikel
70
HRUSICA PRINCE WILLIAM
Cena
7.00 EUR
Količina

Opis

Izredno dekorativna sadna vrsta, ki izvira iz Severne Amerike in Kanade. Zraste v 2-5 m visok grm ali drevo. Cveti zelo bujno konec marca z 2 cm velikimi belimi cvetovi. Cveti še preden se rastlina olista.

Junija se tvorijo rdeče do črno obarvani plodovi premera 1,5 cm (spominjajo na ameriške borovnice). Plodovi so zelo prijetnega sladkega okusa (okus spominja na mešanico borovnice, hruške, fige).  Cvetovi spomladi prekrijejo celotno krošnjo. Prav tako, kot obilno cveti tudi rodi. Jeseni se listje oranžno-rdeče obarva. Mlade rastline navadno cvetijo že 2. leto.

Bujno cvetenje kanadske šmarne hrušice

Vzgoja

Kanadska šmarna hrušica za zemljo ni občutljiva. Najbolje uspeva v propustni zemlji. Glede kislosti tal ni zahtevna. Rada ima vlažna področja in sončno do polsončno lego. Dobro prenaša obrezovanje. Obrezujemo jo pozno pozimi, ko največji mraz popusti. Navadno jo oblikujemo v manjše drevo. Na zmrzal ni občutljiva.

Zdravilnost in uporaba

Plodovi kanadske šmarne hrušice so znani po visoki vsebnosti železa in prijetnem sladkem okusu, ki je čisto nekaj posebnega. Plodove uživamo sveže, jih sušimo ali jih predelamo. Kanadske šmarne hrušice ne gojimo samo zaradi lepih, množičnih cvetov, temveč tudi zaradi elegantne oblike grma in okusnih, sladkih plodov. V jeseni pa njeno listje zasije v prelepih oranžnih, mareličnih in rubinastih odtenkih. Če želite v svojem vrtu dekorativno, okrasno rastlino in hkrati nenavadno sadno vrsto, je kanadska šmarna hrušica prava izbira za vas.

Hrušice Amelanchier alnifolia

alnifolia_zeleni_zmaj

Hrušice A.alnifolia so najbolj rodne in okusne sorte hrušic, ki se jih goji tudi v komercialnih nasadih, predvsem v Kanadi. Imajo boljšo rodnost in večje plodove kot navadne vrste A.canadensis, A.lamarckii... Na voljo so 2- letne sadike najbolj rodnih sort. Sadike so iz naše lastne proizvodnje, fitosanitarno pregledane.

SORTE:

THIESSEN

Izvira iz Kanade. Zraste do 5m. Plodovi so zelo debeli cca. 1,7cm. V grozdu je 6-12 plodov. Je zgodnja in zelo rodna sorta hrušice A.alnifolia.

MARTIN

Izvira iz Kanade. Višina do 3m, širina 2m. Zgodnja sorta. Plodovi so odličnega okusa. Okusne plodove pobiramo že v začetku poletja.

SLEYT

Nizka sorta, zraste do 2m, primerna za manjše vrtove. Sladki plodovi, debeli od 10-12mm. Zgodnja sorta, zori v mesecu juniju.

HONEYWOOD

Izvira iz Kanade. Višina do 5m, širina 4m. Cveti pozno-7 dni za ostalimi sortami. Veliki plodovi , 16mm debeli, v grozdu do 15 jagod , poznejša sorta. Odlična rodnost.

KRASNOJARSKAJA

Zraste do višine 4m. Pozna sorta. Plodovi imajo prijeten, sladek okus.

SMOKEY

Izvira iz Kanade. Ena najbolj popularnih in rodnih sort hrušic A.alnifolia. Zraste do 4,5m, je srednje pozna sorta. Rodi sladke plodove cca 1,3 cm debele, v stroku 7-11 jagod. Iz grma v polni rodnosti oberemo cca 7,5 kg plodov.

PRINCE WILLIAM

Grm zraste do 2,5m, primerna sorta za manjše vrtove. Plodovi so debeli in okusni. Prav tako ima veliko okrasno vrednost zaradi velikih listov, ki se na jesen lepo rdeče obarvajo.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna