Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Murva

murva2

 

Nezahtevna rastlina; sočni osvežilni plodovi bledo bele ali temno vijolične barve dozorijo proti koncu junija in v juliju. Uporabni so pri zastajanju vode in vnetju ustne sluznice.

BELA MURVA (Morus Alba)

Spomin na mladost

Opis

Bela murva (Morus alba) je svoje ime dobila po belih, okusnih, malinam podobnih plodovih. Je do 18 metrov visoko listopadno drevo z okroglo krošnjo. Izhaja iz Kitajske, v Sredozemlje pa so jo prinesli v 11. stoletju. Do danes se je razširila po celi Evropi. Čeprav so veje in deblo murve krhki, pa je murvin les uporaben in ga primerjajo celo s hrastovino. Cenjena je tudi kot okrasno drevo in tako so do danes vzgojili že 400 različnih sort.
Murve so pri nas znane rastline še iz tistih časov, ko so z njenimi listi hranili in gojili sviloprejke za svilo. Plodovi murve zorijo proti koncu junija in v juliju.

Zdravilni učinki in uporaba

Zrele plodove murve lahko jemo surove, za sadne solate, sadne kupe, pite…
Murva kot plod se uporablja za kuhanje marmelad, želejev in prelivov za sokove, sirupe, za vino lahko sušimo plodove in kuhamo žganje. Kot sadež je murva, sočen in osvežilen, pomaga pri nekaterih obolenjih kot so protin, zastajanje vode, vnetja ustne sluznice.

Artikel
31
MURVA,bela-debeloplodna
Cena
19.00 EUR
Količina

ČRNA MURVA (Morus Nigra)

Spomin na mladost

Opis

Je odporna sadna vrsta in nima posebnih zahtev glede gojenja. Plodovi murve so temno vijolični do črni  in bogati z anticiani . Plod je sočen in osvežilen. Učinkovine, ki jih vsebuje plod, pomagajo pri nekaterih obolenjih, kot so zastajanje vode v telesu, vnetje ustne sluznice. Plodovi zorijo že junija in so podobni plodovom robide. So sladnega okusa, lahko jih uživamo sveže, iz njih delamo marmelado in sirup.

Artikel
30
MURVA,crna-debeloplodna
Cena
19.00 EUR
Količina

sliki: internet, tekst: L.K.©

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna