Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Brahmi

BRAHMI (Bacopa monnieri)

Mala mastnolistka – drobni čudež

brahmi2     bacopa-monnieri

                                 Izboljša spomin in koncentracijo
Artikel
37
BRAHMI
Cena
3.00 EUR
Količina

Opis

Bacopa je plezalka, prepoznavna po mesnatih, zelenih listkih. Cveti z malimi belimi (rahlo modrimi) cvetovi. Rastlina izhaja iz močvirnih azijskih področij (Indija, Nepal, Šri Lanka, Vietnam, …), najdemo pa jo tudi v predelih ZDA, kjer se pogosto goji ob ribnikih oziroma v podobnih vlažnih pogojih.

Vzgoja

Je trajnica, vendar pri nas ne prezimi zunaj. Bacopo zato sadimo v plitkejšo, nekoliko širšo posodo, tako da ima prostor za rast. Glede zemlje ni občutljiva. Skrbimo za konstantno zmerno vlažno zemljo, saj ima rastlina plitek koreninski sistem. Proti koncu oktobra jo prestavimo na sobno temperaturo. Razmnožujemo jo z delitvijo ali s semeni.

Zdravilnost in uporaba

Brahmi ima pomembno vlogo v ajurvedski medicini pri krepitvi umskih sposobnosti, spomina in koncentracije, uporablja pa se tudi za splošno krepitev imunske odpornosti. Podobne lastnosti se pripisujejo rastlini gutu kola, gingsengu in jiaogulanu, zato se priporoča ločeno uživanje teh rastlin. Indijci novorojenega otroka posvetijo z rastlino brahmi, ker verjamejo, da s tem odprejo poti za večjo inteligentnost in srečo otroka. Rastlino uživamo zmerno, dnevno naj bi užili do 3g rastline (to je približno 6 krajših poganjkov). Uživamo stebelca in listke. Uporabimo jih lahko sveže kot začimbo za solate ali npr. v sendvičih. Rastlino lahko sušimo za čaj in sicer v vrelo vodo dodamo približno pol žličke zelišča za vsako skodelico ter pustimo stati eno minuto. Rastlina je grenkega okusa, čaj lahko sladimo z medom ali stevijo. Priporoča se uživanje vsaj 1 mesec, da dosežemo opazne učinke.

Moderne medicinske raziskave kažejo, da je brahmi učinkovit pri zdravljenju epilepsije (zmanjšanje epileptičnih napadov). Uporablja se tudi pri zdravljenju motenj spomina, duševnih bolezni in Alzheimerjevi bolezni.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

sliki: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna