Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Laški smilj

Laški smilj (Helichrysum italicum) je rastlina severnega Sredozemlja in Krasa.

                                   Laški smilj v družbi abrašice

Artikel
39
LAŠKI SMILJ
Cena
3.00 EUR
Količina

Opis

Grmiček zraste od 30 – 40 cm visoko. Ima številne majhne, ozke zavihane liste, ki so pokriti s kratkimi togimi dlačicami. Na steblih so številni rumeni cvetni koški, ki cvetijo od junija do avgusta. Rastlina ima močno koncentracijo hlapljivih olj, zato ob poletni vročini že na daleč začutimo vonj po Sredozemlju.

Vzgoja in uporaba v kulinariki

Laški smilj pri nas prezimi na prostem, zato ga lahko sadimo tudi v zeliščni vrt.V kulinariki ga uporabljamo tako, da med kuhanjem položimo vejico smilja v riž, mesne jedi, juhe in omake. Pred serviranjem vejico odstranimo. Jed bo rahlo dišala po kariju (curry). Že v antiki so uporabljali ta prijeten, plemenit vonj tudi v kozmetiki in aroma terapiji.

Zeliščna raba

Smiljev cvet pogosto dodajo drugim drogam le zato, da izboljšajo njihov izgled, zdravilsko upravičen pa je v čajnih mešanicah za odvajanje žolča ter kot izvleček iz droge v kapljicah za isti namen. V ljudski medicini se rabi tudi kot diuretik, sredstvo, ki žene na vodo, pomagal pa naj bi pri celi vrsti bolezni, ki jih povzročajo ali spremljajo alergične reakcije, omenja se naduha, dušeč kašelj, pelodni nahod, nahod z zamašenim nosom in solzenjem, putika, revmatične bolečine in vneti živci, koprivnica, serumska bolezen, poklicni dolgotrajni kožni ekcem po delu s cementom ali firneži, ribjekožnost in luskavica, opekline, motnje nehotnega živčnega sestava z nagnjenjem k bruhanju, zaprtju ali driskam, nespečnost, trajni glavobol, vnetje želodčne in črevesne sluznice ter krčne žile in zlata žila.

slika, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo
 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna