Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Jerihonska roža - praprot s sporočilom

img_9016jeriho za net

(Selaginella lepidophylla, roža vstajenja, dinozavrski grm, roža strasti, Rose von Jeriho)

Artikel
33
JERIHONSKA ROŽA
Cena
7.00 EUR
Količina

Opis

Lahko je posušena krogla ali zelena praprot. Jerihonska roža je mistična rastlina, ki simbolizira novo rojstvo, vstajenje, oziroma življenje na sploh. V naravi uspeva v puščavah, kjer veter prenaša rastline zavite v klobčič, dež pa jih ponovno oživi.

Vzgoja

Izberemo dekorativen krožnik ali skodelico in vanj nalijemo vodo, nato pa rožo postavimo v vodo. V 7 urah se bo rastlina razprla in ozelenela. Rastlino v vodi pustimo največ nekaj dni, nato jo pospravimo na suho mesto (npr. v kartonsko škatlo ali platneno vrečo), kjer se bo zopet zvila v klobčič. Hranimo jo lahko tudi v omari, saj naj bi odganjala molje. Brez vode lahko preživijo več let. Bolezni in škodljivci: rastlino lahko napade mokra gniloba ali volnata uš, vendar je v osnovi neobčutljiva in lahko preživi več generacij.

Zgodovina in uporaba

Jerihonsko rožo naj bi kot prinašalko sreče cenili že v Egiptu. Današnje ime in simbolika rože pa izhajata iz krščanske tradicije. Marija, Jožef in mladi Jezus so pobegnili iz Betlehema, da bi se izognili Herodovemu pokolu otrok. Ko so z osli hodili po prašni poti, so naleteli na Jerihonsko rožo. Marija je sestopila z osla, rastlinica pa je nepričakovano planila kvišku, da pozdravi mladega Odrešenika v Marijinem naročju. Te rože so se pojavljale na vseh krajih, kjer je Sveta družina počivala na svojem potovanju v Egipt. Toda ko je Jezus umrl na križu, so vse te rože istočasno uvenele in odmrle. A le tri dni kasneje, ko je Gospod vstal od mrtvih, so vse rože ob istem času ponovno oživele in zacvetele kot znak radosti na Zemlji. Zaradi teh dogodkov Jerihonska roža od takrat naprej nosi tudi ime Roža vstajenja.

V nekaterih državah obstaja tradicija, da se jerihonska roža prenaša iz generacije v generacijo, rastlino pa se obudi v velikonočnem in božičnem času. Poklanjajo jo mladim parom, saj simbolizira nov začetek in novo rojstvo ter prinaša srečo v družino.

Danes se poleg v dekorativne namene uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih za ohranjanje mladostne kože, ter v raznih čarovniških ritualih in ljubezenskih urokih.

Opomba: izraze Jerihonska roža se uporablja tako za sorte, ki izhajajo iz Bližnjega vzhoda, kot za sorte, ki izhajajo iz Amerike

slike in tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna