Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Virginski nepozebnik

Virginijski (virginski) nepozebnik (Hamamelis virginiana)

      Virginski nepozebnik cveti pozno jeseni 

Artikel
43
Virginski nepozebnik-1,5m
Cena
17.00 EUR
Količina

 Opis in vzgoja

Virginski nepozebnik je listopadna grmovnica, ki izvira iz S. Amerike. Imenujemo ga tudi virginski krempelj, čudežna leska. Je tradicionalna zdravilna rastlina S. Ameriških Indijancev. Uporabljali so prevretek iz skorje, pa tudi obloge iz listov. Zdravili so vnetja, izpuščaje, čire, pike žuželk.

Grm virginskega nepozebnika zraste do 6m visoko. Ima ovalne, zobate liste, ki so na začetku rdečkasti, kasneje se obarvajo zeleno. Virginski nepozebnik je ena izmed zadnjih cvetočih grmovnic, saj se cvetovi pojavijo šele pozno jeseni, ko je listje že odpadlo. Cvetovi so majhni, dišeči, rumeno obarvani in spominjajo na angelske laske.

Virginski nepozebnik najbolje uspeva v odcedni, z organsko snovjo bogati zemlji. Za zdravo rast potrebuje rahlo kislo zemljo. Najbolj mu ustreza sončna do polsončna lega. Najlepše zacveti prav na sončnih legah.Virginski nepozebnik najbolj izstopa iz svojega rodu (Hamamelis) po zdravilnosti. Najbolj znana je uporaba v kozmetiki za nego telesa.

 Zdravilnost

Izvlečki se pridobivajo iz cele rastline in vsebujejo tanine, polifenole in flavonoide. Zaradi taninov (čreslovine) ima virginijski nepozebnik lastnost, da krči tkivo. Zato se ga uporablja kot dodatek h kremam za nego obraza. Primeren je za vse tipe kože, še posebej za mastno kožo (oži pore), občutljivo in tanko kožo (blaži pordelost in rdeče-modre žilice), ter za zrelo kožo (upočasnjeno staranje).  Pomaga pri aknah, luskavici, atopijskem dermatitisu, ekcemih in glivicah.

Uporabimo lahko skoraj vse dele rastline; skorjo, listje in mlade poganjke. Iz delov rastline naredimo poparek in ga uživamo  kot čaj ali pa ga uporabimo za zunanjo uporabo. Čaj pomaga pri driski, prekomerni menstruaciji, krepi stene ven in zmanjšuje krčne žile.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo


 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna