Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Skorš

Skorš (Sorbus domestica)

Opis

Skorš je samonikla sadna vrsta, ki se jo spominjajo predvsem naši dedki in babice. Rastlina izvira iz Azije. Včasih smo jo kot samoniklo sadno vrsto našli ob obrobjih naših gozdov. Danes so drevesa že zelo redka. Drevo cveti v mesecu maju in v oktobru obrodi rjavkaste plodove, ki so podobni plodovom divje jablane. Plodovi so užitni, sladki šele ko se umedijo, podobno kot pri nešplji. Nezreli plodovi so zelo trpki, zaradi visoke vsebnosti taninov. Vse samonikle sadne vrste skorša pri nas prištevamo med našo naravno dediščino.

skors

Plodovi skorša

Artikel
44
Skorš 200 cm
Cena
19.00 EUR
Količina

Vzgoja

Za vzgojo je zelo nezahteven. Dobro prenaša zmrzal, za tla ni zahteven. Divji skorši zrastejo po 22 m in več v višino. Če kupimo cepljeno sadiko, zraste precej manj in tudi hitreje zarodi.

plodovi_skors

Zreli in nezreli plodovi

Uporaba in zdravilnost

Ljudje plodove skorša poznajo že več kot 2000 let. Iz njih so izdelovali skorševo vino. Včasih so plodove skorša prodajali na tržnicah. Bili so zelo cenjeni zaradi zdravilnega vpliva na črevesje, marmelado pa so uporabljali proti črevesnim boleznim. Zelo cenjen je les, ki je zelo težak in trd. Iz njega so izdelovali stiskalnice, kopita pušk, palice za biljard…

Ohranimo kulturno dediščino in si sadiko skorša posadimo tudi v našem sadovnjaku.

drevo_skors

Drevo skorša

tekst: L.K.©, slike: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna