Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Nešplja

NEŠPLJA (Mespilus gremanicus)

Opis

Nešplja je stara sadna vrsta, ki izvira iz jugozahodne Azije. Že v antiki in srednjem veku je bila pomembno sadno drevo, vendar so ga počasi začele izpodrivati nove sadne vrste.

plod_nesplje

Plod nešplje

Artikel
45
Nešplja 200 cm
Cena
16.00 EUR
Količina

Drevo ima mesnate temnozelene liste, ki so spodaj rahlo dlakasti. Cveti z lepimi belimi cvetovi v mesecu maju. Cvetovi spominjajo na cvet kutine. Plodovi so rjavi, veliki do 5cm z zelo izrazito muho. Nešplja zori meseca oktobra, novembra. Plodovi so zaradi visoke vsebnosti taninov užitni šele po zmrzali, ko dobijo prijeten, sladkast okus. Nešplja je nepogrešljiva sadna vrsta v zbirki starih sadnih vrst sadnega drevja.

Vzgoja

Nešplja je prezimno trdna sadna vrsta. Najbolje uspeva na sončni legi, v dobro odcednih, vlažnih tleh. V sušnih obdobjih je priporočljivo občasno zalivanje.

plodovi_nesplje

Sladki plodovi nešplje

Zdravilnost in uporaba

Plodovi vsebujejo veliko sadnih kislin, sladkorjev, vitamina C, čreslovin. Uživamo jih sveže (po zmrzali), predelane v marmelado, sokove, žganje…

Nešplje delujejo rahlo odvajalno, čistijo črevesje, pomagajo pri izboljšanju slabokrvnosti.

tekst: L.K.©, slike: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna