Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Mandelj

Mandelj (Mandljevec-Prunus dulcis)

Opis

Mandljevec spada v rod sliv (Prunus). Je manjše listnato drevo veliko od 4 do 8m. Cveti zgodaj spomladi z zelo lepimi belimi ali rožnatimi cvetovi. Cvetovi se pojavijo še preden se rastlina olista. Sadež je koščičast z užitnim semenom. Sadeži so zreli 8 mesecev po cvetenju.

mandelj

Sadika mandlja

Artikel
46
Mandelj-supernova
Cena
19.00 EUR
Količina

Vzgoja

Mandelj je edini od lupinarjev, ki ga uvrščamo med žužkocvetke (za oploditev in tvorbo plodov so potrebne žuželke). Je samooploden, vendar rodi bolje, če imamo posajenega dva. Plodove prvič razvije 3. leto po cepljenju.  Rad ima sončno do polsončno lego. Pozimi zdrži tudi do -30°C, občutljiv pa je na spomladanske pozebe, zato ga pri nas vzgajamo predvsem na primorskem in na vinogradniških legah. V celinski Sloveniji do­bro obro­di v za­vet­ju hiš ali na dru­gih za­va­ro­va­nih me­stih. Dobro prenaša vročino in sušo. Najbolje raste v odcednih, bolj peščenih, apnenih tleh. Kislih, težkih tal ne prenaša.

Zdravilnost in uporaba

Mandlji vsebujejo 50% maščob, 20% beljakovin in 15% sladkorjev. Bogati so z vitamini B-skupine in E, vsebujejo veliko rudnin. Med vsemi oreški imajo največ kalcija (telo ga veliko lažje sprejme, kot iz mleka, vode), veliko kalija, magnezija, fosforja, železa in drugih rudnin. Mandlji so odlična hrana za izravnavanje prehranskih pomanjkanj: krepijo kosti, povečujejo umsko dejavnost, dobro vplivajo na prebavo, ožilje, znižujejo holesterol v krvi (Dario Cortese, Sadje-moč naravne hrane)

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna