Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Evropska brusnica

Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idaea 'Korale')

vaccinium_vitis-idaea_zeleni_zmaj
Za zdravo rast potrebuje kisla tla
Artikel
61
EVROPSKA BRUSNICA
Cena
5.00 EUR
Količina

Opis

Evropska brusnica je nizek zimzelen grmiček z majhnimi listi, ki so podobni  pušpanu. V višino zraste do 40 cm. Cveti z belkasto vijoličnimi cvetovi, iz njih pa se razvijejo rdeči plodovi premera 1cm. Plodovi so užitni in zdravilni. Cveti od aprila,maja, plodove pa obiramo od julija pa vse tja do oktobra.

Vzgoja

Evropsko brusnico sadimo v kislo zemljo, tako kot ameriške borovnice, rododendrone, azaleje in podobne. Ustreza ji vlažna, propustna zemlja. Raste tako  na sončni, kot tudi na senči legi. Najbolj pa ji ustreza sončno mesto z vlažno zemljo, kjer tudi najbolje rodi. Za zimske pozebe ni občutljiva.

Zgodovina in zdravilnost

Evropske brusnice rastejo tudi pri nas, vendar so že zelo redke. Okus plodov je kiselkast, zato jih navadno predelujemo v sokove in marmelade. Na Švedskem, Norveškem iz brusnic kuhajo okusno omako, ki jo ponudijo zraven losa in druge divjačine. Na Švedskem in v Rusiji so, ko je bil sladkor še vedno razkošje, brusnične jagode konzervirali tako, da so jih preprosto dali v steklenice in jih zalili z vodo. Ta postopek je ohranil plodove do naslednje sezone. To je bilo tudi domače sredstvo zoper skorbut (jagode vsebujejo veliko vit. C). Ta tradicionalna ruska brezalkoholna pijača je znana tudi kot "Brusnična voda", ki se je uporabljala kot blago odvajalo.

Jagode evropske brusnice vsebujejo veliko  vitamina C, vitamina A (v obliki beta karotena), vitamine B (B1, B2, B3) in elemente kot so kalij, kalcij, magnezij, in fosfor.  Semena evropskih brusnic so tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin.

Uporaba

V ljudskem zdravilstvu brusnico uporabljajo kot antiseptik , zlasti za sečnico, je diuretik, pomirjujoče deluje na živčni sistem, pomaga pri sladkorni bolezni, revmatizmu..  V tradicionalni avstrijski medicini so plodove uporabljali (kot želatino ali sirup) za zdravljenje motenj prebavil, ledvic, sečil in vročine.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.
slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo


 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna