Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Sladki Pelin

SLADKI PELIN (Artemisia annua L.)

sladek vonj, grenak okus

sladki-pelin2

Artikel
75
SLADKI PELIN
Cena
3.00 EUR
Količina

Opis

Sladki pelin (Artemisia annua L.) je enoletna zdravilna rastlina, ki jo prištevamo v družino pelinov. V višino lahko zraste tudi do 2m. Vonj same rastline je zelo prijeten (tudi odganja mrčes), okus pa je grenak. Rastlina izvira iz Azije, kjer so jo Kitajci že pred več kot 2000 leti uporabljali v tradicionalni medicini. Glavna zdravilna učinkovina v rastlini je artemisinin, ki ga je odkrila kitajska znanstvenica Youyou Tu, za kar je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado.

Rastlino sladkega pelina najpogosteje uporabljamo v čajih (uporabni so posušeni cvetovi, mladi poganjki in listi), iz njega lahko izdelamo tudi tinkture, hidrolate, eterična olja in mazila. V prodaji so na voljo tudi kapsule iz sladkega pelina.

Vzgoja

Sladki pelin lahko vzgajamo v večjem loncu ali na vrtu. Ustreza mu sončno do polsončno mesto. Glede zemlje ni zahteven. Sladki pelin si lahko vsako leto sami vzgojimo iz semen ali pa kupimo sadike.

Zdravilnost in uporaba

Študije kažejo, da je zdravljenje z aktivno snovjo artemisinin močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo. Sladki pelin se uporablja tudi za znižanje povišane telesne temperature, zdravljenju zlatenice (čiščenje jeter), je učinkovito protivnetno zdravilo, povečuje imunsko odpornost organizma, uničuje zelo široki spekter parazitov, pomaga pri prehladu, gripi in premagovanju virusov, pomaga pri herpesu in glivicah, blaži menstrualne težave, pomaga pri trebušnih krčih, odganja mrčes, izvleček artemisinin v kombinaciji z železom in C vitaminom uničuje rakaste celice...

Najbolj učinkovit recept za pripravo čaja iz sladkega pelina je Dvofazni postopek priprave:

Jušno žlico čaja (ali čajno žličko, če imamo samo cvetove in liste) prelijemo s pol litra vode in pustimo stati 12ur. Po 12 urah odcedimo in ohranimo precejeno tekočino. Liste, stebelca in cvetove, ki smo jih že namakali 12 ur prelijemo s pol litra vode in segrejemo do vrelišča ter pustimo vreti za 3 minute. Odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo počivati še 12 minut, nato čaj precedimo. Ko se čaj ohladi, ga zmešamo s tekočino, ki smo jo prej pridobili z namakanjem. S tem dvofaznim postopkom pridobimo največ zdravilnih učinkovin sladkega pelina v čaj.


Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna