Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Limonin evkaliptus

Limonin evkaliptus (Eucalyptus citriodora)

Vonj po limoni

evkaliptus2        evkaliptus citridora

                  Vonj po limoni odganja komarje

Opis

Evkaliptus je v naravi drevo visoko tudi 30 metrov in več. Evkaliptus Citridora izhaja iz Avstralije, danes so zelo priljubljeni tudi v Kaliforniji in Arizoni. V naravi cvetijo z majhnimi, neizrazitimi belimi cvetovi in sicer pozimi.

Vzgoja

Rastlino vzgajamo v večjem loncu, v dobro odcedni zemlji na sončni legi. Običajno doseže višino metra ali več, ki jo vzdržujemo z obrezovanjem. Obrezujemo pozno spomladi, po cvetenju. Rastlina v loncu običajno cveti proti koncu zime. Zadošča, da evkaliptus v loncu pognojimo enkrat spomladi. Rastlino proti koncu oktobra (odvisno od temperatur – preden te padejo pod 5 stopinj C ali raje še malo prej) prestavimo v notranje prostore – idealni prostor je zimski vrt. Zalivamo zmerno (sušo prenaša relativno dobro), pozimi pa zalivanje še nekoliko zmanjšamo. Razmnožujemo ga s semeni.

Uporaba

Če liste pomanemo, sprostimo prijeten in pomirjujoč vonj po limoni. V tradicionalni kubanski medicini se listi zaradi svojega antiseptičnega delovanja uporabljajo za blaženje raznih kožnih obolenj. Pri prehladnih obolenjih so liste prevreli in jih uporabili za inhaliranje in blaženje kašlja. Danes se eterično olje evkaliptusa citridora uporablja v kozmetični industriji. Liste lahko skupaj s sivko zavijemo v dišeče vrečke. Rastlina se pogosto postavi na terase, saj naj bi odganjala komarje in drugi mrčes.

Informacije na strani www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

sliki: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna