Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Azteško sladilo

Azteški sladki grm (Lippia dulcis)

azteko sladilo2

Prvotna rastlina, ki so jo uporabljali namesto sladkorja

{trenutno ni na zalogi}

Opis

Azteški sladki grm je plazeča trajnica, ki zraste do 30 cm visoko. Ima majhne zelene suličasto ovalne liste, ki so nazobčeni. Rastlina cveti z majhnimi belimi cvetovi. Kot nakazuje ime, azteški sladki grm izvira iz osrednje Amerike. V naravi ga najdemo v Mehiki, na Kubi in na sosednjih otokih.

Vzgoja

Sladka lipija je zelo enostavna za vzgojo. Najbolje uspeva na dobro prepustnih, peščeno ilovnatih tleh. Ugajajo ji sončne lege. Vzgajamo jo lahko v  vrtu ali v različnih posodah. Stebla se rahlo povešajo, zato jo lahko vzgajamo kot obešanko. Rastlina je v svoji domovini trajnica, vendar pri nas na prostem ne prezimi, zato jo pred zmrzaljo odmaknemo v hladen in čim bolj svetel prostor.

Uporaba

Listi imajo meti podobno aromo in vsebujejo naravno sladilo hernandulcin, ki je 1500-krat slajši od belega sladkorja. Sušene ali sveže liste lahko uporabljamo za sladkanje čaja in različnih sladic.

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna