Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Oreh

Oreh (Juglans regia)

Oreh je sadno drevo, ki zraste do 20m visoko. Cepljeni orehi so nekoliko nižji in prej preidejo v rodnost. Sejanec oreha doseže rodnost v 10. letu starosti, cepljeni nekaj let prej. Pod drevesom oreha in v njegovi bližini ne raste veliko rastlin, saj v zemljo izloča snov juglon, ki prepreči rast ostalih rastlin. Oreh je vetrocvetka in ima moške in ženske cvetove na isti rastlini.

sadika_oreha

Sadika oreha

SC_PRODUCT_NOT_PUBLISHED

Vzgoja

Drevo potrebuje za zdravo rast sončno lego in z organsko snovjo bogato, propustno zemljo. Dobro uspeva v rahlo kisli do alkalni zemlji  (pH 6-8). Sadimo ga na razdaljo 8m.  Lepo uspeva na strmih in skalnatih rastiščih.

Zdravilnost in uporaba

Listje oreha lahko uporabimo za odganjanje uši, bolh in drugih sesajočih žuželk. Dobro deluje tudi kot akaricid (sredstvo za zatiranje prišic).

Plodovi so bogati z maščobami (60%), beljakovine (15%), sladkorji (13%). Vsebujejo veliko fluorja, bakra, selena in drugih mikroelementov. Pomembna sestavina je elaginska kislina, ki jo vedno pogosteje omenjajo kot snov, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj. Znižujejo holesterol v krvi in zmanjšujejo možnost razvoja obolenj ožilja. Plodovi oreha vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki v telesu sprošča serotinin-hormon ugodja in sproščenosti (vir: Dario Cortese:Sadje-moč naravne hrane).

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna