Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Naši

NASHI (Pyrus serotina)

Azijska hruška

nai2

Drevo našija raste zelo bujno

Artikel
27
NAŠI 200 cm
Cena
15.00 EUR
Količina

Opis

Pod tem imenom so združene vse kitajsko-japonske hruške, ki so jih vzgojili v Aziji. Čeprav je vrsta hruške, pa si je nashi z evropskimi hruškami podoben le v listih in cvetovih, popolnoma pa se razlikuje po rasti in plodovih. Plodovi spominjajo bolj na jabolko, po okusu pa na hruško.

Vse sorte nashija cvetijo nekje 10 dni pred cvetenjem naše zgodnje sorte hruške viljamovke. Nashi je zelo prilagodljiv in uspeva skorajda povsod, kjer uspevajo evropske hruške.

Plodovi spominjajo na jabolka. Plodovi zorijo konec avgusta do sredine septembra. Plodovi, ki dozorijo na drevesu so najokusnejši in sočnejši, če pa jih predčasno oberemo, jih hranimo pri visoki relativni zračni vlažnosti in 4oC.

Sorta hosui je ena izmed najbolj rodnih sort nashija.

Vzgoja

Najbolj mu ugajajo lege z večjo relativno vlažnostjo zraka in kraji s toplejšo klimo. Glede tal je nezahteven, ne mara pa suše in vetra. Najbolj mu ustrezajo rodovitna in odcedna tla. Rastlina zelo dobro prenaša nizke zimske temperature.

Naši je bolj bujna rastlina kot pa evropske hruške, navadno tudi bogato rodijo, zato je potrebno ročno redčenje plodov, da ohranimo primerno debelino plodov ter da nam drevo vsako leto rodi.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna