Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Jiaogulan ali južni ginseng

jiaogulan250JIAOGULAN (Gynostemma pentaphyllum)

Rastlina nesmrtnosti

Ovijalka, trajnica, primerna za vzgojo v loncu, prezimimo jo v zavarovanih svetlih prostorih, kjer ne zmrzuje. Lahko jo vzgajamo tudi zunaj kot enoletnico.

Obstajajo moške in ženske rastline, zato se priporoča sajenje dveh ali več, zlasti če želimo semena.

Zelo primerna za ekološko vzgojo, saj ne pozna bolezni in škodljivcev.
Artikel
36
JIAOGULAN
Cena
3.00 EUR
Količina

ZGODOVINA IN ZDRAVILNOST

Rastlina izhaja iz južnega dela Kitajske, razširjena je tudi po Južni Koreji in Japonski – uživajo čaj, alkoholni ekstrakt ali kapsule. Lokalno ji pravijo rastlina nesmrtnosti, saj naj bi zagotavljala dolgo življenjsko dobo. Čeprav botanično ni v sorodu z gingsengom, vsebuje podobne učinkovine in ji pravijo tudi 'južni gingseng'. Literatura navaja sledeče pozitivne učinke na zdravje: boljša prekrvavitev, zniževanje krvnega pritiska, zmanjševanje sladkorja v krvi, zmanjševanje holesterola, pospeševanje presnove in hitrejša razgradnja maščob, krepitev srca in splošne odpornosti na bolezni, obramba pred rakavimi obolenji.

 UPORABA

Vsak dan 3-4 sveže mlade listke (lahko kot posip za solato, krompir v oblicah – isti način uporabe kot peteršilj), starejše liste pa posušimo in kuhamo čaj (prelijemo 1 malo žlička na 2,5dcl vode, pustimo 3 min ali dlje, če je možno, uporabimo izvirsko vodo ).

                                  Jiaogulan v "sladki" družbi stevije

 

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

slika1: internet, slika 2 in tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna