Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Kaki

Kaki (Diospyros kaki)

Zlato japonsko jabolko

kaki tipo2
Kaki "Tipo" in "Vanilija" sta primerni sorti za vso Slovenijo
Artikel
25
KAKI Tipo
Cena
18.00 EUR
Količina

Opis

Kaki je sadno drevo subtropskih področij. V Sloveniji ga gojijo predvsem na Primorskem, dobro pa uspeva tudi v notranjosti Slovenije. Drevo zraste do 10 m, vendar raste razmeroma počasi. Plodovi so okrogli, zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Večina sort ima semena, obstajajo pa tudi sorte brez njih.Najpogostejša sorta brez semen je kaki Tipo.
Kaki brsti precej pozno (sredina maja). Plodove pobiramo jeseni, nič pa ni narobe, če jih na drevesu dobi slana. Sadeže obiramo novembra, ko dobijo rahlo rdečkasto barvo. Kaki je razmeroma odporen na zmrzal, vendar je priporočljivo mlada drevesa prva leta nekoliko zaščititi (predvsem deblo tik nad tlemi) s kopreno, koruznico ali drugimi izolacijskimi materiali. Kaki cveti le nekaj dni. Plodov navadno ne redčimo, saj jih drevo samo odvrže. Ohrani jih le toliko, kolikor jih drevo lahko prehrani. Mlada drevesa navadno redno odmetavajo plodove, saj je drevo še premlado, da bi imelo dovolj hranil za vse plodove. Plodovi odpadajo tudi zaradi temperaturnih in vodnih stresov.

Najprimernejši sorti za vzgojo v Sloveniji sta sorti Vanilija (trdo užitna sorta) in Tipo (mehko užitna sorta).

Vzgoja

Kaki sadimo na sončne lege. Tla morajo biti rodovitna in odcedna, voda ne sme zastajati. Priporočljivo je, da mlada drevesa vsaj prvo leto redno zalivamo. Pod drevesi je zaželjena zastirka, s katero preprečimo rast plevelov in ohranjamo vlago v tleh. Sadimo ga zgodaj spomladi in pozno jeseni. Za gnojenje uporabljamo sadjarska gnojila z nizkim deležem dušika in visokim deležem fosforja in kalija.

Kaki je zelo odporna sadna vrsta, ki ima zelo malo bolezni in škodljivcev, zato uporaba škropiv ni potrebna.

Zdravilnost in uporaba

Sadeže shranjujemo v kleti, kjer se po 10 do 14 dneh omedijo. Lahko pa jih položite v polivinilne vrečke in jih shranjujete pri temperaturi okoli 0°C. Ob takšnem shranjevanju se kakijevi sadeži ohranijo tudi dva meseca in več.

Plodovi vsebujejo veliko beta karotena, številne vitamine in minerale, med katerimi izstopa predvsem magnezij, kalij in fluor. Redno uživanje kakija je koristno za ledvica in jetra, kot sadni zajtrk pa sadeži dobro delujejo na prebavo.

Vejice kakija vsebujejo veliko fluoridov, ki so koristni za krepitev zobne sklenine. Ponekod v Afriki vršičke grizejo, žvečijo in si s tem temeljito očistijo zobe.

slika: internet, tekst: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna