Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Rumeni dren

Rumeni Dren (Cornus mas)

cornus.mas.2 

       Zdravilni plodovi rumenaga drena - drenulje

           Uživajmo jih in bodimo  "zdravi kot dren"

Artikel
24
RUMENI DREN
Cena
8.00 EUR
Količina

Artikel
55
R.dren SCHONBRUNNER-cepljen
Cena
22.00 EUR
Količina
Debeloplodna sorta, rodi od 2. leta naprej

Artikel
54
R.dren JOLICO-cepljen
Cena
22.00 EUR
Količina
Debeloplodna sorta, rodi od 2. leta naprej

Opis

Rumeni dren je drevo, ki zraste od 6 do 8 metrov visoko. Ima jajčaste liste z ravnim robom, ki so nameščeni nasprotno. Zgornja stran listov je gladka, spodnja pa dlakava.

Drevo cveti z rumenimi dvospolnimi cvetovi, ki so združeni v kobule. Drevo cveti še preden se olista, iz oplojenih cvetov pa se razvijejo škrlatno rdeči koščičasti sadeži elipsaste oblike. Dren cveti že februarja, marca, plodovi pa zorijo konec avgusta do septembra. Plodovom pravimo drenulje, drnule, drnulje. So prijetno kiselkastega okusa in vsestransko uporabni (sok, marmelada, žganje). Razširjen je od srednje vzhodne Evrope vse do Male Azije. Pri nas ga največ najdemo na Krasu.

Ime je dobil (Cornus - rog) po izjemno trdnem lesu iz katerega so izdelovali napere za kolesa, zobe za grablje in drugo orodje.

Sadika debeloplodnega r.drena Schonbrunner

Vzgoja

Rumeni dren je zelo trdoživa rastlina in raste tudi na slabših kamnitih tleh. Uspeva tudi v bolj plitvih, suhih tleh. Dobro prenaša tudi zmrzal. Ustreza mu prosojna sončna lega.

Zdravilnost in uporaba

Uživanje rumenega drena je priporočljivo ne samo za bolne, temveč tudi za zdrave ljudi. Poleg plodov drenulj (sokovi, marmelade, žganje), se za čaje uporablja tudi listje in lubje. Zdrav kot dren ni samo pregovor, temveč pomeni dobro cirkulacijo in delovanje telesa. Po pitju čaja rumenega drena ima človek tudi do štirikrat več energije. Čaj rumenega drena je odličen pogon za ves sistem. Ugodno vpliva na ščitnico, ki ji daje občutek toplote in ščitnica tako zoži vene, zato se takoj izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Čaj rumenega drena je za vse bolnike rešitev motenj v cirkulaciji, za vse ljudi pa konec pomanjkanja energije.

Drenov čaj lahko pripravimo tudi sami. Ugoden čas za nabiranje drenovih listov je 4 do 7 dni po polni luni. Najboljše sestavine v listih so v primeru, če je bil dan sončen.
Posušene drenove liste kuhamo 3 minute in jih nato pustimo stati 15 minut. Nato jih precedimo in pijemo po obroku . Nesladkan čaj povišuje želodčno kislino. Lahko ga blago sladkamo s fruktozo (vir: Planet zdravja).

Dren je odličen tudi kot preventiva pred boleznijo. Čaj rumenega drena je odličen tudi za zalivanje rastlin. Rastline, negovane s čajem rumenega drena, rastejo hitreje in bolj zdravo razporedijo svojo energijo. Pri cvetočih rastlinah se cvetovi podvojijo ali celo potrojijo, pri poljščinah pa je pridelek precej večji. Količinsko čaja rumenega drena ne moremo predozirati.

slika: internet, tekst: Planet zdravja

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

 

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna