Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Rakitovec

RAKITOVEC (Hippophae rhamnoides)

Oranžna energija

rakitovec8hippophae_rhamnoides

Rakitovec uspeva praktično povsod

Artikel
18
RAKITOVEC (2leti) Ženska rastlina
Cena
6.00 EUR
Količina
Artikel
19
RAKITOVEC (2leti) Moška rastlina
Cena
6.00 EUR
Količina
SC_PRODUCT_NOT_PUBLISHED

Opis

Rakitovec je trajni grm, ki zraste od 2-6 m visoko. Ima rahlo trnaste veje s sivkasto skorjo. Ima privlačne sivozelene liste, jeseni (september) pa so veje polne velikih oranžnih jagod, ki se lahko ohranijo na grmu tudi v zimskem času.
Rastlina izvira iz Nepala. Najdemo jo kot samoniklo rastlino po celotni Aziji, Japonski in Evropi.
Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da za oplodnjo in tvorbo plodov potrebujemo moško in žensko rastlino. Cveti rumeno, iz oplojenih cvetov se na ženskih rastlinah razvijejo jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve. Plodovi so zelo dekorativni in zdravilni.
Rakitovec ima veliko okrasno vrednost, gojijo pa ga predvsem zaradi okusnih in zdravilnih, oranžnih plodov.

Vzgoja

Je ena najbolj nezahtevnih in odpornih rastlin, ki je primerna za gojenje na najbolj negostoljubnih področjih. Raste tudi v zelo revnih in sušnih tleh, kjer druge vrste sadnega drevja slabo rastejo. Zaradi močnega koreninskega sistema ga pogosto sadijo na erozivna področja. Zaradi simbiontskih bakterij na koreninah, rakitovec izboljša strukturo tal in obogati tla s hranili (veže dušik v tla). Rakitovec je zelo odporen na zmrzal, dobro prenaša tudi sol v tleh. Rad ima sončno lego. 

Zdravilnost  

Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.
Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.

Uporaba

Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok. V času hladne vojne, so v vzhodni Nemčiji rakitovec uporabljali kot zdrav nadomestek za pomarančni sok.
Ko jagode dozorijo, stroke jagod rakitovca odrežemo in zmrznemo. Po odtajanju jagode enostavno otresemo iz grozda in naredimo odličen sok. Iz jagod lahko naredimo tudi marmelado, čaj...
Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja. Rakitovec je postal dragocena kulturna rastlina, ki jo množično gojijo v Nemčiji.

Zanimivost

Grki naj bi svojim konjem dajali jesti liste rakitovca. Opazili so, da so konji hranjeni z rakitovcem dobili močno sijočo dlako. Od tu tudi izvira botanično ime za rakitovec (Hippophae, hippo-konj, phaos-sijoč).

slika: internet, tekst: L.K.©

Informacije na straneh www.gojijagode.com so informativnega značaja. V primeru zdravstvenih težav se posvetujte z zdravnikom.

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna