Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Granatno jabolko

Granatno jabolko (Punica granatum)

Opis

Granatno jabolko je grm z zanimivimi rdečimi plodovi, ki so jih stari Grki zaradi številnih zrnc v plodu imeli za simbol rodovitnosti. Granatno jabolko prihaja iz Jugozahodne Azije. Rastlino uspešno vzgajajo predvsem v Sredozemlju. Uvrščamo jo v družino Punicaceae – granatovke. Cveti konec maja z lepimi rdečkastimi cvetovi, plodovi zorijo v mesecu septembru.

granatno_cvet1

Cvet granatnega jabolka

Artikel
48
Granatno jabolko
Cena
15.00 EUR
Količina

Vzgoja

Dobro uspeva v prepustni glinasti-ilovnati zemlji, bogati s hranilnimi snovmi. Na prostem ga gojijo predvsem v Sredozemlju, v celinskem podnebju pa ga vzgajamo v loncu, kot posodovko. Pri nas lahko na prostem prezimi na sončnih vinogradniških legah in na primorskem. Pozimi zdraži do cca -15 °C.

granatno_plod

Plod Punica granatum

Prehrana in zdravilnost

Sadež granatnega jabolka vsebuje veliko sadnih kislin, vitaminov B-skupin, kalija in fosforja. V gobastem tkivu okoli semen je zelo veliko taninov, ki so vzrok trpkosti.

Po ljudskem izročilu sok granatnega jabolka znižuje vročino, blaži kašelj in deluje poživljajoče. Hipokrat je priporočal uporabo soka pri slabem srcu in pomoč pri šoku. Zdrobljena semena na Vzhodu uporabljajo proti trakuljam in drugim črevesnim zajedavcem.

Granatno jabolko je najbolje uživati sveže. Enostavno ga prerežemo in slastno vsebino počasi izluščimo od ovoja.

sadika_gran

Sadika

tekst: L.K.©, slike: L.K.©

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna