Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Ribez (Ribes rubrum Rovada, Ribes nigrum Ben Tirran)

Ribez (Ribes rubrum Rovada, Ribes nigrum Ben Tirran)

Rdeči ribez Rovada

Opis

Ribez spada v družino kosmuljevk (Grossulariaceae). Rdeči ribez Rovada je sorta srednje bujne rasti in obilne rodnosti. Zraste 1-1,2 metra visoko. Grozdasti plodovi so dolgi in zelo debeli. Sorta Rovada spada med poznejše sorte ribezov (zori konec julija, začetek avgusta).

Artikel
76
Rdeci ribez Rovada
Cena
7.00 EUR
KoličinaČrni ribez Ben Tirran

 

Črni ribez (Ribes nigrum) Ben Tirran

Črni ribez Ben Tirran spada med pozne sorte ribeza, ki zori konec julija, začetek avgusta. Sorta je dobro odporna na bolezni in škodljivce. Rodnost je zelo obilna in redna, plodovi so debeli.

Artikel
77
Crni ribez Ben Tirran
Cena
7.00 EUR
Količina

 

Vzgoja

Ribez sadimo na sončne ali polsončne lege. Ustrezajo mu rahlo kisla, odcedna tla. Sadimo ga 1,5m narazen. Gnojimo ga spomladi z organskimi gnojili, za dognojevanje v rastni dobi pa uporabimo mineralna sadjarska gnojila.

Ribez režemo v času mirovanja. Izrezujemo stare veje (starejše od 3 let) čim bolj pri osnovi. Pri rdečem ribezu poganjke lahko tudi krajšamo, kar pa ne velja za črni ribez. Črni ribez je občutljiv za napad škodljivca ribezova steklokrilka, ki odlaga jajčeca na rezne rane. Iz jajčec se razvije ličinka, ki se zavrta v les in ga s tem uniči.

Zdravilne lastnosti

Ribez vsebuje visok delež rudnin, predvsem kalija, kalcija, magnezija, fosforja in žvepla. Od vitaminov vsebuje dosti beta karotena, vitamina C in vitamine B – skupine. Z vitaminom C je bogat predvsem črni ribez, ki ga vsebuje tudi do 5x več kot limone.

Presni sadeži delujejo čistilno na telo, pospešujejo odvajanje odpadnih snovi iz telesa, čistijo sečne poti, znižujejo holesterol...

Uporaba

Plodove ribeza uživamo sveže, lahko jih tudi sušimo ali zmrznemo. So odličen dodatek k sadnim solatam, smutijem, skuti. Iz ribeza lahko pripravimo tudi slastno presno marmelado.

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna