Acai jagode ali aronija?
 

ACAI JAGODE ali ARONIJA?

Vsak dan slišite reklamo glede učinkovitosti acai jagod? Acai je tropska palma, zraste do 30 metrov visoko, izhaja pa iz južne in srednje Amerike. Plodovi so temno violične jagode, ki rastejo v grozdih. Žal rastlina v našem podnebju ne bi uspevala. Toda ali ste vedeli, da tudi sicer temno violično in rdeče sadje vsebuje veliko antocianov, ki so znani antioksidanti? Po vsebnosti je daleč na prvem mestu aronija, bogate pa so tudi borovnice, robide, brusnice. Aronija po nekaterih navedbah vsebuje 4-krat več anoticanov kot Acai jagode. Več o tem si lahko preberete na slovenski ali angleški različici Wikipedije. Za katero se boste odločili vi?

 

Rastline lahko naročite ali rezervirate preko spletnih obrazcev, po mailu ali po telefonu. Prevzamete jih lahko vsako soboto v marcu od 9:00 – 21:00 pred Mercator Centrom Ljubljana Šiška, 1x na mesec na sejmu Ekofjest v Galicji pri Žalcu, jagodičevje pošljemo tudi po pošti. Prevzem v Beli krajini je možen po dogovoru. V vikendu od 16. do 18. marca bomo prisotni na sejmu Flora v Celju.

Leska Istrska dolgoplodna

Istrska dolgoplodna leska – Corylus avellana

 

 

Istrska dolgoplodna leska

 

 

Artikel
78
Leska Istrska dolga
Cena
7.00 EUR
Količina

 

Opis

Leska Istrska dolgoplodna izvira iz Istre in je zelo razširjena tudi v Sloveniji. Zaradi obilne rodnosti, velikih plodov in dobre odpornosti na bolezni, je ena najbolj iskanih sort za nasade.

Istrska dolgoplodna leska raste bujno in ima nekoliko povešujočo rast. Ima velike in podolgovate plodove, ki zorijo v sredini septembra. Za škodljivca lešnikarja (Curculio nucum) in brstno pršico je malo občutljiva. Dobri opraševalci so Rimska, Halska, Istrska okrogloplodna in Landsberška dolgoplodna leska.

Leska je grmičaste rasti, zraste od 3 do 5 metrov v višino in ima plitek koreninski sistem. Je dvospolna rastlina, kar pomeni, da ima ločena moška in ženska socvetja. Moška socvetja imenujemo mačice, ki se pojavljajo že jeseni. Ženski cvetovi so majhni, izgledajo kot popki in se izoblikujejo pozno v marcu ali aprilu.

Vzgoja

Leska sodi med manj zahtevne sadne vrste. Ustrezajo ji srednje težka, z organskimi snovmi bogata tla. Lesko sadimo v jesenskem ali spomladanskem času. Če so sadike v loncih jih lahko sadimo čez celo leto. Najbolje je saditi 2-letne sadike z močno koreninsko grudo. Prvo leto po sajenju skrbimo, da ima sadika dovolj vode, saj je leska dokaj občutljiva na sušo. Leske sadimo cca 4-5m narazen. Sadimo jih na sončno do polsenčno lego, dobro uspevajo ob gozdnih robovih. Leski najbolj ustreza rahlo kisla do alkalna zemlja (pH med 6 in 7,5).

Zdravilne lastnosti

Lešniki vsebujejo veliko nenasičenih maščob, beljakovin, sladkorjev, vlaknin, vitaminov skupine B, vitamina E, kalija, kalcija, fosforja, magnezija, železa in mikroelementov kot so selen, stroncij, bor in molibden.

Lešniki imajo poživljujoč učinek in spodbujajo umske sposobnosti. Vzrok je vsebnost aminokisline tirozin, ob pomoči katere v možganih nastanejo snovi, ki večajo pozornost in zbranost.

Uporaba

Poleg plodov so uporabne tudi leskove šibe, ki se uporabljajo za pletenje košar. Prav tako so včasih uporabljali mačice, ki so jih mleli med krušno moko. Poparek mačic deluje diuretično in ga v ljudskem zdravilstvu priporočajo pri prehladu.

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo

 

 

Oglejte si preostalo našo ponudbo eksotičnih rastlin

Rastline iz naše ponudbe

aronija  asimina_plod

sibirska borovnica šisandra

stevija  Goji jagoda

ostala ponudba tukaj

Vaše naročilo
Vaša košarica je prazna